Vädret i Schweiz

Vädret i Schweiz

Vädret i Schweiz är inte lika stabilt som i medelhavsländerna. I den del av landet som är beläget norr om Alperna påminner vädret mycket om det som råder i Nordeuropa, möjligtvis något mildare, torrare och mindre blåsigt. I bergen kan vädret slå om mycket snabbt och även i juli förekommer det snöfall på höga höjder.

Nederbörd i Schweiz

Söder om Alperna är klimatet nästan medelhavslikt med varma och soliga dagar från tidig vår ända fram till senhösten. Det förekommer en hel del nederbörd som dock normalt är kortvarig, och efter en natts regn skiner solen oftast nästa dag. Det är därför möjligt att uppleva subtropisk vegetation runt de sydschweiziska sjöarna.

Föhn

Ett särdrag för klimatet i Schweiz är den varma vinden (Föhn) som finns i bergsområden. Fenomenet uppstår när luft pressas upp mot ett bergsområde, till exempel Alperna, och där utlöser kraftig nederbörd. När luften pressas upp över bergskammen och ned i dalen på andra sidan bildas en varm och torr vind, den karaktäristiska Föhn-vinden. Luften blir klar med otroligt bra sikt. En del personer kan dock reagera negativt på dessa atmosfäriska tryckförändringar och med symptom som huvudvärk.

Bisse

Ett annat särdrag för klimatet i Schweiz är den kalla viden (Bise). Den kommer från nordost och pressas ned över Mellaneuropa. Vinden kanaliserar sig mellan Alperna och Jura över Mittelland (Schweiziska mittlandet). Den når sin maximala styrka omkring Genève och Genèvesjön och vindhastigheter på upp till 60km/h har uppmätts.

Nedanför ses dagstemperatur och nederbörd för ett antal utvalda platser:

Genève                   Januari   April      Juli      Oktober

Temperatur                 4          15        25        14

Nederbörd                  63         51        64        72

Lugano:

Temperatur                 6          17        27        16

Nederbörd                  63         148      185      173

Zürich:

Temperatur                 2          15        25        14

Nederbörd                  74         76        136       77

Stockholm:

Temperatur                -3          5         18         7

Nederbörd                   39        30         72        50

Vädret i Schweiz kan man normalt följa hos SMHI genom att klicka här.