Skidåkning i Schweiz

Skidåkning i Schweiz

Skidsporten föddes och utvecklades i den norska regionen Telemarken. Det finns dokument bevarade som pekar på att några bönder från Krain i Østrig så långt tillbaka som 1600-talet ägnade sig åt slalomåkning. Tack vare norrmännen spred sig skidsporten runt om i Europa och Nordamerika och fick stort genomslag. Särskilt slutet av 1800-talet var en tidsperiod då sporten upplevde en veritabel boom och växte explosionsartat.

Trots att skidåkning inte hade uppfunnits i Schweiz blev det snabbt populärt i landet. Sporten spreds främst av de många engelska turisterna som besökte landet vid denna tid.

Skidåkning i Zermat och Sass-Fee

Vinterturisterna föredrog till en början St. Moritz och det var därför den första skidskolan startades här (1929). Kännetecknande för skidåkningen i Schweiz är att den främst är koncentrerad till Alperna. Det är dock inte bara under vintern som man ägnar sig åt skidåkning i landet. I glaciärområdena Zermat och Sass-Fee kan man åka skidor även på sommartid.

Skidsport i Schweiz

Schweiz är ett populärt men inte särskilt billigt land att åka på skidsemester till. Priserna till trots kommer fler och fler skidturister till alplandet. I kantonen Valais hittar man de flesta skidorterna och de högsta bergen i Alperna, inte minst det spektakulära Matterhorn.

De största skidorterna i Schweiz (antal kilometer nedfart i parentes)