Köpa eller hyra i Schweiz?

Köpa eller hyra i Schweiz

Det som kännetecknar Schweiz när man studerar bostadsmarknaden är storleken på hyresmarknaden. Majoriteten av schweizarna (66 %) har valt att hyra sitt hem istället för att äga det. Det beror inte minst på att lägenheter i Schweiz håller hög standard och klass och att ett fastighetsförvärv representerar ett stort finansiellt åtagande.

Var i Schweiz skall man bo?

När man ska välja en plats att bo på är det förutom avståndet till arbetsplatsen även viktigt med en bra skola till barnen, fin natur, möjlighet att utöva fritidsaktiviteter samt en bra infrastruktur och kollektivtrafik. I Schweiz har utvecklingen gått mot att den pålitliga kollektivtrafiken gjort bilen mindre och mindre nödvändig. Den stressfria transporten till arbetet med tåg, färja, buss eller spårvagn har gjort att många idag endast använder bilen på helgerna, till att storhandla och på semestern. En annan viktig faktor man bör undersöka innan man flyttar till Schweiz är naturligtvis den mänskliga, språkliga och kulturella sammansättningen i den region man tänkt flytta till.

Bostadsuthyrning

Trots att Schweiz är ett av världens rikaste länder har majoriteten av befolkningen som tidigare nämnts valt att hyra sin bostad. En annan anledning till detta är ett regelverk som ger mycket bra skydd åt en hyresgäst. På hyresmarknaden finns det normalt kontrakt med en uppsägningstid på tre månader och på bestämda tidpunkter. Vid hyra av hus är fleråriga kontrakt inte ovanliga. Det finns även en typ av boendeform som är en blandning av hyrning och ägande i form av de så kallade Genossenschaftswohnungen, där varje hyresgäst innehar en andel av hyreshuset/kvarteret samt delar på kostnaden för underhåll.

Köp av fast egendom i Schweiz

Om man tänker stanna en längre tid i Schweiz kan det vara en bra idé att köpa hus eller bostadsrätt (Eigentumswohnung). Marken i Schweiz är dyr och priserna varierar kraftigt. Runt de medelstora städerna har vi observerat priser på runt CHF 900 – 1 200 per kvadratmeter. Observera också att omsättningshastigheten på fast egendom Schweiz är betydligt lägre än vad som är fallet i Sverige.

Finansiering av köp av fast egendom hittar hos banker eller försäkringsbolag. Funderar du på att ta ett bostadslån är du välkommen att kontakta Alplandet.se för att diskutera finansieringen, klicka här. Kom ihåg att köparen förväntas skjuta till 20 % av summan i kontantinsats i samband med att köpet genomförs. För personer som inte har uppehållstillstånd i Schweiz krävs en särskild tillåtelse att köpa egendom i landet från myndigheterna.

Hitta en bostad till uthyrning

Letar du efter en lägenhet till uthyrning kan du låta i lokala annonser, anslagstavlor i stormarknader eller på internet. Många företag hjälper också sina medarbetare med att hitta en lägenhet.

Om man letar bostad på internet kan följande hemsidor vara intressanta:

www.homegate.ch

www.immoscout24.ch/

www.wohnung24.ch

 

Grundinredning i lägenheter

I motsatts till många europeiska länder ingår kök och tvättstuga i grundutredningen i Schweiziska lägenheter, som i övrigt normalt inte möblerade. Tjänster som tvätt och städning kan köpas separat.

Pris på lägenheter i Schweiz

Hyran i Schweiz utgörs av själva hyran plus förbrukningsutgifter (Nebenkosten) såsom vatten, värme, el och eventuellt tv. Hyresvärden begär normalt en till två månadshyror i deposition som avtalsförsäkring, ibland kan man även bli ombedd att teckna en ansvarsförsäkring. Storleken på hyran är också naturligtvis beroende av lägenhetens storlek och inredning. För lägenheter runt de större städerna ligger hyrorna ofta på minst CHF 800-1 000 i månaden för 2-3 rum. Det är inte tillrådligt att använda mer än 25 % av inkomsten för boendekostnader.

Vill du veta mera eller har du behov av rådgivning så klicka här.