Klockor i Schweiz

Klockor i Schweiz

Klockor är vid sidan av choklad ett kännetecken för det schweiziska näringslivet. Vem känner inte till märken som Breitling, Ebel, G. Perregaux, Longines, Minerva, Omega, Patek Philippe, Rolex, Zenith och Swatch för att bara nämna några exempel?

Calvin och klockorna

Historien om hur klockorna blev så viktiga för landet går tillbaka till reformatorn Calvin på 1500-talet och dennes förbud mot att bära smycken. Klockor tolererades dock då de sågs som nyttiga. Erfarna guldsmeder och juvelerare utgick från dessa omständigheter och bidrog till att göra klockindustrin till vad den är idag. Klockorna ses idag ofta mer som värdefulla konstverk än något som bärs på handleden i det vardagliga livet.

I efterdyningarna av massakern av tusentals franska protestanter, de så kallade hugenotterna, under bartolomeinatten 1572 flydde de överlevande till de omkringliggande länderna. Det kalvinistiska fästet Genève mottog vid denna tid en stor mängd flyende hugenotter, däribland många hantverkare som därmed förde mig sig värdefulla yrkeskunskaper som också kom att användas till klocktillverkning.

Urmakare i den västra delen av Schweiz

De flesta urmakare var baserade och är fortfarande baserade i den västra delen av Schweiz, och särskilt områdena Genève, norra Vaud, Neuchâtel (Neuenburg), Biel, Berner Jura och Jura. Anledningen till detta är inte minst den geografiska närheten till Frankrike och Genèves position som handelscentrum. Under inflytande från hugenotterna blev Genève under slutet av 1600-talet ett viktigt centrum för klockproduktion. Som ett led i hugenotternas strävan att etablera sig i områden där de i frihet kunde utöva sin region uppstod det också ett annat centrum för klocktillverkning i Neuchâtel.

År 1860 arbetade mer än en fjärdedel av arbetskraften i Neuchâtel, La-Chaux-de-Fonds och Le Locle inom klockindustrin.

Urmakarens namn

Sedan industrins uppkomst har det varit vanligt att namnge klockorna efter urmakarna själva. Detta är anledningen till att många av de idag existerande märkena har familjenamn såsom Blancpain, Frederic Piguet, Patek Philippe, Ulysse Nardin, Breitling, Vacheron & Constantin, samt Piaget. Dessa klocktillverkare har genom sin teknologi och stora hantverksskicklighet uppnått internationellt erkännande och har bidragit till att ge Schweiz det goda rykte landet åtnjuter idag.

I Schweiz finns det ett myller av klockmuseer och det skulle ta alltför mycket plats i anspråk att räkna upp alla på denna hemsida. Du kan dock hitta nyttig information om du klickar här. Annan nyttig information på detta tema kan man få från det schweiziske förbundet for klockindustrin.

Vill du veta mera eller har du behov av rådgivning så klicka här.