Arbete i Schweiz

Arbete i Schweiz

I Schweiz välkomnar man utländsk arbetskraft oavsett om det rör sig om branscher som konstruktion, sjukvården, banker eller internationella företag. Den schweiziska arbetsmarknaden behöver utländsk arbetskraft. Däremot skall man inte förvänta sig att jobberbjudandena växer på träd. Bäst chans till att få jobb i landet har de som har god utbildning och tidigare arbetslivserfarenhet.

Låg arbetslöshet i Schweiz

Den senaste finansiella stagnationen som drabbat EU har inte gått obemärkt förbi i Schweiz. Krisen medförde en övergångsperiod med ett ökat antal konkurser, minskad arbetstid och uppsägningar. Men jämför man arbetslösheten i Schweiz med arbetslösheten i grannländerna så är den fortfarande mycket lägre och ligger enligt SECO (det schweiziska finansdepartementet) på endast 3,4 %. Statistik visar dock att utlänningar har drabbats proportionellt hårdare, i denna grupp är arbetslösheten 6,7 %.

Språk är en fördel

Utländsk arbetskraft förväntas behärska åtminstone ett av de tre språken i landet. Beroende på vilken region man kommer till bör man ha en bra nivå av tyska, franska eller italienska. Kunskaper i ytterligare språk är självklart en fördel i en konkurrenssituation.

Arbete för EU-medborgare

Den schweiziska invandringspolitiken är uppbyggd kring två grundprinciper. Å ena sidan har medborgare från EU-länder fri tillgång till den schweiziska arbetsmarknaden. Å andra sidan finns det restriktioner för arbetssökande som inte är hemmahörande i EU-länderna.

Efter tre månader skall man ha uppehållstillstånd

Sedan den 1 juni 2007 behöver medborgare från de tidigare EFTA-länderna och de gamla EU17-länderna inget arbetstillstånd. Personer från dessa länder kan fritt välja sin arbetsplats och bostadsort. Om man tänker arbeta mer än tre månader i landet måste man dock ansöka om uppehållstillstånd. Ansökan skall lämnas in till Einwohnerkontrolle innan arbetet påbörjas. Om du söker jobb i Schweiz är det bra att läsa de jobbannonser som finns i de lokala tidningarna. Precis som i Sverige finns det också en mängd portaler på nätet där man kan söka runt bland jobberbjudanden.

Vill du veta mera eller har du behov av rådgivning så klicka här.