Aktiviteter i Schweiz

Aktiviteter i Schweiz

Under senare år har det funnits stor efterfråga på aktiva semestrar i Schweiz och behovet av utveckling och innovation inom området är därför stort. Kommer man till Schweiz som turist kan de många lokala turistkontoren bistå med information om aktiviteter och vad som händer i regionen där man tillbringar semestern.

Vandring är ofta en aktivitet som står högt på sommarturisternas önskelista. Schweizarna själv är också mycket förtjusta över att utöva aktiviteten och ge sig ut på någon av de många vandringslederna som totalt sträcker sig över 35 000 kilometer runt om i landet. Vandringslederna hittar man både i bergen och i låglandet och de är omsorgsfullt utmärkta på kartor och med de klassiska gula skyltarna.

Bergsvandring i Schweiz

Med rätt utrustning kan man klara vanliga vandringsturer på egen hand. Kom ihåg att bära bra vandringsskor eller stövlar och medföra en lätt regnjacka, en varm tröja och en liten ryggsäck med mat och dryck. På de traditionella vandringslederna kan alla ta sig fram och kräver bara bra skor. De mera utmanande bergslederna ställer större krav på god kondition och regelrätta vandringskängor. Dessa leder är utmärkta med gula skyltar med röd/vit spets. Alpina vandringar och glaciärvandringar (utmärkta med en blå spets på de gula skyltarna) måste genomföras med en bergsguide.

Bergsklättring i Schweiz

Denna sport skall man genomgå träning i innan man börjar praktisera den utomhus. Det är möjligt att delta i semesterkurser för både nybörjare och erfarna i stora delar av Schweiz. Områden som är berömda för sin bergsklättring är bland annat Grindelwald, Meiringen, Pontresina och Braunwald.

Slow-up

Den nya modeflugan slow-up har tagits väl emot i Schweiz. På bestämda dagar är en naturskön vägsträcka på till exempel 30 km spärrat för trafiken så att alla, ung som gammal, kan vandra eller cykla på den och i lugn och ro njuta av naturen utan att störas av trafiken. För det mesta äger slow-ups rum på söndagar och uppslutningen av uppslupna och livsglada deltagare är stor: under 2005 deltog över 310 000 personer i slow-ups runt om i Schweiz. För mer information se www.slowup.ch

Cykling i Schweiz

Cykelturer och cykelsemestrar har blivit mycket populära och kombineras ibland med vandringar. Det är lätt att genomföra cykelsemestrar i Schweiz då det finns 200 olika stationer utspridda över landet som var och en har cyklar till uthyrning vilka sedan kan lämnas in på en annan station. I framkanten ligger bergsturer på mountainbike som erbjuder oändliga möjligheter både för nybörjare och erfarna. Läs mer på www.veloland.ch och www.singletrail.ch

Ett paradis för rullskridskor

I kantonen Thurgau och vid Bodensjön hittar man ett eldorado för rullskridsko- och cykelentusiaster. Här finns en behaglig topografi som påminner om den danska och samtidigt med utsikt över vatten, skog och snötäckta berg. I Thurgau finns det särskilda vägar för rullskridskor (200 km) där man har säkerställd optimal säkerhet och minimal trafik. De särskilda vägarna för rullskridskor är sammanlänkade med det övriga transportnätet, så det är till exempel möjligt att ge sig ut i naturen på rullskridskor och sedan ta tåget tillbaka in till staden. Läs mera på www.ostschweiz-i.ch och www.swiss-skate-map.ch

Vattensport i Schweiz

De många sjöarna och floderna i Schweiz används inte bara för att simma, segla och surfa i. Det är också möjligt att paddla kanot och kajak på floderna Aare, Thur, Reuss och Ticino.

Forsränning på gummibåt kan också genomföras i floderna Vorderrhein, Saane, Simme, Aare och Inn. Vattnet kan vara kallt så det är nödvändigt att bära en våtdräkt. En nyhet på senare tid är hydrospeed, där man med hjälm och gummidräkt snabbt susar ned för en forsande flod på en simdyna. Denna aktivitet kan utövas i floden Saane mellan Saanen och Chateau d’oex.

Tennis och golf i Schweiz

I Schweiz finns det tennisbana i så gott som varje hotell och by. Sporten är mycket populär och utövas ofta. Golf blir också alltmera populärt och är en aktivitet som man kan utöva i vackra omgivningar med fantastisk utsikt. En nyhet är att det numera erbjuds vintergolf i bland annat Arosa och Engadin. Läs mera på www.swissgolfhotels.ch

Vinter i Schweiz

Vintersport kan utövas i nästan alla höglänta områden. Bland vintersporterna återfinns allt från skidåkning, bob, curling, slädturer med mera. För snowboardåkare har det inrättats särskilda nedfarter och halfpipes för att möta den växande efterfrågan.

Språkkurs i Schweiz

Önskar man en mer social aktivitet kan det vara en bra idé att gå en språkkurs. Schweiz erbjuder många möjligheter att kombinera de fyra officiella språken med naturupplevelser i en vacker region. Det finns många olika kurser på universitet och skolor såväl som privatundervisning. Ett bra ställe att starta på är Migros Klubschule som erbjuder mer än 30 000 kurser fördelade på 54 olika platser runt om i Schweiz. Läs mer på www.klubschule.ch

Wellness

Wellness är något som har kommit starkt i Schweiz på senare år. Begreppet kommer från de engelska orden ”wellbeing“ och ”fitness“ och kan utövas av alla personer oavsett ålder, kondition och bakgrund. Wellness handlar om att förbättra utövarnas fysiska och psykiska välbefinnande och aktiviteten kan utövas på flera hotell och spa med bubbelbad, bastu och massage. Wellness bygger från början på fyra olika beståndsdelar:

  1. Rätt kost
  2. Individuellt anpassad rörelse
  3. Mental avslappning och antistress
  4. Förhållandet mellan natur och njutning

För mer information besök www.swisswellness.ch